Skillnader mellan Kanada och Finland

Trots många likheter mellan Kanada och Finland finns det ändå en del skillnader. Eftersom jag har en liten (stor) förkärlek för diverse listor måste mitt blogginlägg förstås bli en lista. I give you: tio skillnader mellan Kanada och Finland.

Just på den här bilden finns ingen tydlig skillnad mellan Kanada och Finland – det här är Kanadas svar på Näsineula

Dresscode på jobb och i skola

Perfekt lockat hår, skyhöga klackar och festblåsa? Ingen ovanlig syn på Rotman där jag jobbar. Här är klädseln på de flesta arbetsplatser väldigt mycket striktare och det syns åtminstone på min arbetsplats. Också på andra arbetsplatser kan t.ex. jeans vara förbjudna alla andra dagar än fredag. 

Snabb spegelselfie för att ok:a dagens jobbutstyrsel.

Behovet att ha en personlig pitch redo

Det råder en väldigt verbal kultur här. Du ska hela tiden vara redo att presentera dig och din karriär. Alla har en färdig pitch om sig själv. Sedan är det en annan fråga om alla lever upp till vad de säger i sin pitch. Men åtminstone låter det bra.

My name is Annika and I currently working as a RA at Rotman – måste ännu fila lite på min pitch

Hierarki på arbetsplatser

I Finland har jag inte jobbat på någon arbetsplats med stark hierarki. Nu kan det här vara bara min erfarenhet, men jag vågar påstå att arbetslivet är lite mer hierarkiskt och formellt här. Nedan två anekdoter ur följetongen Pinsamt med Rönnblad: 

En kväll gick jag på en midsommarfest på ett bolag som Milja jobbar för. Deras chef är svensk så jag tyckte att det var lite småkul att gå fram till honom och prata lite svenska (det här var efter att Göran deltagit i en performans av Små grodorna som var en munter syn). Tydligen var det inte helt politiskt korrekt att en avec till en praktikant går fram till högsta chefen och säger hej. Hoppsan. 

Personen på bilden är inte Göran.

En dag fick jag ett samtal av min chefs vän. Jag visste inget om vännen, förutom att han skulle hjälpa mig med mitt jobb. Jag var kanske lite väl vardaglig i mitt prat för då jag sedan googlar honom i efterhand är han högt uppsatt chefsreporter för Bloomberg i Ottawa. Hoppsan 2.

Återvinning

I Kanada har man också insett att återvinning är en bra grej. Men istället för att helt lägga ansvaret på individen att sortera sina sopor är det till stor del sopbolagets uppgift. Ofta finns det bara två soptunnor för individen att välja mellan: litter och recycle. Som finländare är kanske den spontana tanken att bioavfall ska i recycle och allt annat i litter. Men nej, allt det som går att återvinna ska huller om buller i recycle.

Ser ni skillnaden på vad som slängs i litter och recycle? Nä, inte vi heller.

Infrastruktur

Toronto är en ganska promenad- och cykelvänlig stad. Men direkt du ska ta dig utanför staden är det egen bil som gäller. Väldigt nordamerikanskt koncept. 

Jaimi och Kennedy demonstrerar the Canadian way att ta sig fram i riket.

Telefondata – dyrt och fungerar dåligt 

I Finland behöver vi sällan fundera på om vi använt månadens data på mobilen eller inte eftersom många har obegränsad dataroaming. Här är det annorlunda. Jag har 1,5 GB data i månaden eftersom mer data är superdyrt ( typ en femtiolapp). Det betyder att jag i praktiken använder data till kartor och chattar men alltid annars stänger av dataroamingen. Glöm att slöscrolla på Instagram eller spela musik som inte är nedladdad. 

Löneutbetalning & checkar

Mobilepay och nätbanktjänster gör livet så lätt för oss i Finland. En del får sin lön i checkar som sedan ska till banken och så om några dagar har du pengarna på ditt konto. 

Prissättning, skatter och dricks

Det är alltid intressant att äta ute här i Kanada. Inte bara för att de inte alltid har stenkoll på specialdieter, utan också för att det är en utmaning att komma ihåg att slutsumman aldrig är priset som nämns i menyn. 

(Speaking of specialdieter – har hittills blivit serverad icke-glutenfri pasta för att de blandade ihop portionerna och sedan blivit frågad om jag förväntar mig några symptom. En annan dag frågade jag om såsen är glutenfri och de svarar glatt “ja, det är den”. Sedan serverar de såsen invirad i en plätt. Att plätten innehåller gluten glömde de att nämna för jag frågade ju bara om såsen.)

Här är jag lyckligt omedveten om att min pasta inte är glutenfri.

På priset i menyn kommer skatt (13%) och dricks (10-20% beroende på service men 0% är ok om du beställer från disk). Sedan kan det vara möjligt att få rabatt med studiekort eller om du betalar kontant. Eller så kan det kosta extra om du vill ha din glass i en bägare istället för i strut (?!). 

Extra intressant blir det om fem personer beställer tillsammans och får studierabatt men ska dela på notan då man måste räkna priset på maten minus studierabatt per portion plus andelen av skatt och dricks från hela summan. Hej och hå, tacka vet jag minimilön och konsumentpriser inklusive moms.

Debit or credit? Cash is king

Nyckeln till framgångsrik shopping i Kanada är att alltid ha alla tre betalningssätt tillgängliga: debit, kredit och kontanter. 

Milja och Ville har framgångsrikt köpt klass för de hade kontanter (eller en kompis med kontanter).

Vissa ställen accepterar bara kredit eller kontanter, medan andra tar bara kontanter. Debit är helt klart det minst vanliga här – och det vi oftast vill betala med. 

I kassan frågar de ofta hur du vill betala. Om du har ett utländskt kort är det enda rätta svaret kredit, trots att du kanske betalar debit. Det tog mig ungefär tre veckor att få något hum om den här logiken och är fortfarande lite osäker på om jag betalar debit eller kredit. Alltid lika spännande att logga in på nätbanken för att se slutresultatet. 

Sist men inte minst – Smalltalk

Varje dag utsätts vi för minst några dialoger som den här: 

“Hej Annika (uttalat Änika), trevligt att träffa dig. Hur är det? Oj, du är från Finland, vad coolt! Tycker du om Kanada? Har du varit länge här? Oj, du kommer att stanna här. Okej, det var trevlig att träffa dig, hoppas du njuter av Kanada och bestämmer dig för att stanna här. Ha en bra dag!“

Hej hopp från Toronto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *