Jobbpresentation 3: University of Toronto

Under sommaren jobbar jag på den lokala handelshögskolan Rotman School of Management som är del av University of Toronto. Mitt jobb som forskningsassistent går ut på att samla data åt två professorer som undersöker hur finanspolitik påverkar på hur kanadensiska investeringar utomlands. 

Det här sommarjobbet är väldigt olikt från alla mina tidigare jobb. I Finland har jag främst jobbat med kommunikation. Jag är politices magister men också studerande på Hanken. Det mest utmanande med det här jobbet är kanske att jag efter ett års studier på Hanken behöver använda Bloombergterminalen. 

Bloombergterminaln, som vi sku säga i Karis

Bloombergterminalen är en dator som är uppkopplad till en databas där det finns information om bokstavligen alla världens börser i realtid. Informationsmängden i det här programmet är nästan ofattbart gigantisk. Så fort du lär dig de rätta kommandon kan du ta fram vilken information som helst om i princip alla börslistade företag i världen. 

Jag är oskyldig till att Alt-knappen saknas

Det knepiga är kanske att jag själv lärt mig att använda Bloomberg genom otaliga google-sökningar och Youtube-tutorials. Som tur ser programmet ut som det gjorde back in the days och det finns inte så många knappar man kan trycka fel på. 

Till skillnad från de flesta andra i vår kale-grupp har jag väldigt kort arbetsväg, mätt både i Toronto-mått och i finska mått. I Toronto lär det ska vara väldigt ovanligt att ha en kort arbetsväg och de flesta pendlar till och med timmar dagligen. Min arbetsväg är ynka 700 meter och den promenerar jag på några minuter. 

Maps undervärderar min raska promenadtakt

Förutom själva jobbet har jag fått delta i ett seminarium och flera föreläsningar.

Under min första arbetsvecka deltog jag i två föreläsningar om eurokrisen.

Under min första vecka deltog jag i ett seminarium om hållbar utveckling och hur ekonomin kan stödja den. Ironiskt och skenheligt nog fördes det paneldiskussioner om hur Kanada ska vara en föregångare inom hållbar utveckling samtidigt som luftkonditioneringen blåser så kall luft i rummet att det är långbyxor som gäller trots att det är nästan 30 grader varmt ute. Och så fick seminariegästerna sitt kaffe serverat ut engångsmuggar. 

För den som blir lika lätt starstruck som jag kan jag berätta att Kanadas finansminister the honourable Bill Morneau deltog i seminariet. Många kanske drar Kanada under samma kam som USA, men då det kommer till ledande politiker är Kanada mer likt Finland. Trots att Morneau är en av de viktigaste ministrarna kunde jag inte se en enda säkerhetsvakt och Morneau minglade som vem som helst på seminariet (nu är jag inte så blåögd att jag inte skulle förstå att det såklart fanns vakter överallt, men allt sköttes väldigt diskret och europeiskt). 

Bill Morneau

Sammanfattningsvis är mitt sommarjobb utmanande och intressant och jag väntar med spänning på vad resten av sommaren för med sig.

Hej från Toronto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *