Visa dans la poche!

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia oleskellessaan Kanadassa alle kuusi kuukautta, mutta jos mielii tehdä töitä, on käärittävä hihat ylös ja suunnattava passin kanssa viisumiviranomaisten pakeille. Työviisumiemme hakuprosessi lähti liikkeelle jo hyvissä ajoin marraskuussa 2014 ja hyvä olikin sillä prosessi on ollut yhtä  vuoristorataa: yllättäviä selityksiä, uusia maksutapoja, nihkeitä suurlähettiläiden sihteerejä, kymmeniä epäselviä ohjeita ja poikkeuksien poikkeuksia, satoja sähköposteja ja puheluita niin Suomeen, Lontooseen kuin Kanadaankin… Hymy on nyt herkässä, sillä puolen vuoden uurastuksen jälkeen viisumihakemuksemme on hyväksytty ja Kanadaan saapuessamme passejamme koristavat työviisumit!

Haimme työviisumeita Kanadaan kolmea eri kautta:
Elina ja Marianne jäävät Kanadaan kokonaiseksi vuodeksi töihin ja he hakivat viisumeitaan Allianssin nuorisovaihdon kautta. Allianssin ohjelmaan hyväksytään vuosittain vain kourallinen hakijoita, jotka pääsevät mukaan International Experience Canada (IEC)- ohjelmaan.
Haku tapahtui sähköisenä ja prosessiin kuului iso läjä liitteitä ja lomakkeita kuten sairaushistoriaselvityslomake, CV, varallisuustodistus (Kanadan rajalla pitää todistaa, että on vähintään 2500CAD tilillä), rikosrekisteriote jne. Jos tämä ei kuulostanut paljolta, tuli Kanadan hallituksen sivuille luodun asiointitilin kautta lähettää vielä lisää liitteitä.
Lopulta saapui paljon odotettu Conditional Acceptance Letter, mikä oikeutti etenemisen seuraavaan vaiheeseen ja tekemään varsinaisen työlupahakemuksen CIC:n (Citizenship and Immigration Canada) sivuilla, jonne ladattiin taas vähän lisää liitteitä MyCIC-tilille. Hakemuksen täytettyään ja viisumimaksun maksettuaan kului vain päiviä, kun Elinan ja Mariannen kova uurastus palkittiin: postiluukusta tipahti hyväksytty kirje.
Viisumi ja työlupa aktivoituvat Kanadaan saavuttaessa ja ne ovat voimassa vuoden siitä eteenpäin. Allianssin hakuprosessiin on suositeltavaa varata aikaa ainakin kaksi kuukautta.

Virkailijoiden ympäripyöreitä vastauksiaDokumentit kasassa

Me muut tunnolliset opiskelijat palaamme vauhdikkaan kesän jälkeen takaisin koulunpenkille. Haimme työviisumeitamme Lontoosta, Kanadan viisumikeskuksesta sen ollessa lähin viisumikeskus suomalaisille. Jotta asiat eivät olisi liian helppoja, on (oli 31.3.2015 saakka) Lontoossa kaksi eri viisumikeskusta, joista toinen otti vastaan vain online-hakemuksia ja toinen postitse lähetettyjä. Kiukkuisten viisumitätien ja -setien epäselviä ohjeita väärin tulkittuamme lähetimme paperiset hakemuksemme ensin väärään toimistoon, josta ne tulivat meille bumerangina takaisin.
Ei muuta kuin lähtöruudun kautta uudelle kierrokselle. Uusi yritys VAC:n kautta alkoikin kantaa jo hedelmää. Lähetimme hakemukset pareittain ja lopulta kävikin niin, että Philipin ja minun hakemukset osuivat myötämielisemmän viisumivirkailijan käsiin kuin Tuomaksen ja Riikan. Meidän hakemusten käsittely lähti rullaamaan eteenpäin ja saimme tracking codeja yms. kun taas Riikka ja Tuomas kokivat kivisemmän ja hitaamman tien.
Maksu suoritettiin puhelimitse, mikä sekään ei sujunut ongelmitta viisumivirkailijoiden soittaessa aina, kun me Kalet oltiin joko kirjastossa tai salilla rehkimässä ja luottokortti aivan muualla. Hakemuksiimme kaivattiin vielä lisäksi liitteitä varallisuudesta, CV, varatut lentoliput yms. Tositteiden haaliminen kasaan ja pitkät käsittelyajat Lontoossa pitkittivät viisumien saamista, mutta ajoissa ehdittiin!

Henni sai tarpeekseen viisumivirkailijoiden ympäripyöreistä ohjeista ja hän teki uuden viisumihakemuksen Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyökeskus CIMOn kautta. Ei ehtinyt kulua montakaan viikkoa hakemuksen liikkeelle laitosta, kun Hennikin hehkutti jo omaa viisumiaan!

Matkalla kompasteltiin, mutta maaliin päästiin. Nyt voi nukkua yönsä rauhassa aamukamman käydessä yhä harvemmaksi, kun lennot, viisumi, asunto ja työpaikka ovat selvillä. Enää kolme viikkoa lähtöön!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *