Sommaren på en kanadensisk advokatbyrå

De senaste veckorna har jag jobbat som sommarpraktikant, eller ”Summer Intern”, på en advokatbyrå i Toronto. De flesta stora advokatbyråerna ligger i finansdistriktet på Bay Street och går följaktligen i folkmun under namnet ”Bay Street Firms”.

En av grundförutsättningarna för att jobba på en Bay Street Firm är troligtvis att man inte lider av höjdskräck. Varje morgon måste man reservera ungefär fem minuter för hissresan upp och väl uppe i kontoret så lönar det sig inte att titta neråt.

Advokatbyrån jag jobbar på erbjuder tjänster inom så gott som alla affärsjuridikens områden, med ett särskilt fokus på tvistlösning (litigation) och försäkringar. I en kultur där tröskeln för att stämma någon, åtminstone ur finskt perspektiv, är ganska låg och man försäkrar precis allting, har en finsk juridikstuderande lätt att hålla sig underhållen.

Som sommarpraktikant har mina arbetsuppgifter inkluderat allt från juridisk research till att skriva artiklar och följa med på förhandlingar. Absoluta höjdpunkten har varit att få följa med på kanadensisk rättegång: När man stiger in i rättegångssalen skall man buga två gånger och domaren tilltalas med ”your worship”. Ingenting man håller på med i Raseborgs tingsrätt åtminstone.

Arbetskulturen skiljer sig till viss mån från den hemma, även om likheterna är många. På nordamerikanskt vis väntas man arbeta långa dagar och veckoslutet tillbringas oftast på kontoret. En sommarpraktikperiod på en advokatbyrå lär dock kunna liknas vid ett äktenskaps smekmånad. Hittills har det varit svårt att neka och begreppet ”wining and dining” har verkligen tagits upp till nya nivåer. Cykelutfärder, välgörenhetsevenemang, BBQs, amazing race i Toronto centrum – ja, listan med mingelevenemang är lång.

Att kastas in i ett nytt rättssystem för en sommar har varit en ovärderlig erfarenhet. Som körsbäret på tårtan har jag dessutom fått arbeta med många av landets ledande juridiska experter. Sa jag att jag helst inte kommer hem mera?

Henrietta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *