Mikä ihmeen Toronto?

Toronto, T[r]on-oh,  on Mexico Cityn, New York Cityn ja Los Angelesin jälkeen  asukasluvultaan suurin kaupunki Pohjois-Amerikassa, ja sen kylla huomaa. Toronton metropolialueella asuu noin 5,5 miljoonaa asukasta, joista suuri osa on alunperin jostain muualta. Kaupunki on täynnä elamää vuorokauden ympäri, ja monikulttuurisuus näkyy katukuvassa esimerkiksi siten, että, Torontossa puhutaan yli 140 kieltä, eikä kukaan siksi ihmettele vastaantulevia suomea papattavia turistejakaan. Tämä heijastuu toisaalta myös ruokakulttuuriin, sillä pelkästään 5 minuutin säteellä kotoamme löytyy ravintoloita jokaisesta mailman kolkasta, puhumattakaan erilaisista kulttuuritaskuista kuten China Town, Korea Town ja Pikku Italia. Ruuasta voisin puhua enemmänkin, sillä sitä todellakin löytyy, ihan mitä tahansa ikinä haluatkaan syödä tai mihin aikaan! Ulkona syöminen on lisäksi käytännössä halvempaa kuin sen tekeminen kotona. Pari päivää sitten satuttiin Tuomaksen kanssa lähikiinalaiseen, jossa suomalais-kiinalaisia annoksia vastaavat ateriat maksoivat $ 3,99 (n. 2,70€ ehkä?). Jos kotona syöminen kuitenkin houkuttaa, kaupungin laitamilta löytyy yksi tai useampi Costco, joka näyttää ihan Ikealta, mutta siellä on melkein pelkästään ruokaa. Kahden kilon maapähkinävoipurkki tai 16 litran ruokaöljykanisteri on ihan normaali koko kyseisessä kaupassa, jossa kaikki ruoka on järjettömän halpaa juuri sen takia, että sitä ostetaan isoissa erissä, vaikkei lafka olekaan mikään tukkuliike suomalaisessa mielessä.

Toronto on myös nk. Alpha City sosioekonomisen, kulttuurisen ja poliittisen merkityksensä vuoksi. Toronton keskusta on osa aluetta, jota kutsutaan Financial districtiksi, ja se on täynnä toinen toistaan korkeampia lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä ja moderneja toimistorakennuksia. Toisaalta, keskustasta ei tarvitse kävellä kauaskaan, ei välttamättä ollenkaan, nähdäkseen vehreitä puistoja, suloisia omakotitaloja ja pikkuputiikkeja. Kuten Helsingissä, myös Torontossa on mahdollista ottaa lautta ja karata kaupungin edustalla lepäävälle saarelle, jossa ei valitettavasti ole raunioita tai linnoituksia, mutta uimarantaa, piknik-aluetta ja pienta huvipuistoa kylläkin. Kaupunginosasta riippuen, Toronto on ihana sekamelska juuri kaikkea sitä, mitä milläkin hetkellä haluaa nähdä ja tehdä, mihin aikaan tahansa. Oma asuinalueemma on ihan Toronton yliopistokampuksen sydämessä keskustan tuntumassa. Nuorekkaalta asuinalueeltamme löytyy ihania pikkutönöjä, pubeja, koulun kirjastoja, puistoja sekä tietenkin taianomainen, Tylypahkaa muistuttava Hart House, joka on Kaleille erityisen tärkeä sillä olemmehan myös osa Toronton yliopiston Hart House Finnish Exchangea. Hart Houselta löytyy myös kuntosalit, sisäjuoksurata ja uimahalli, ja uskaltaisin väittää, että tästä meidän porukasta joku pyörii siellä päivittäin.

Torontossa törmää myös vähän toisenlaiseen elämään, nimittäin eläimiin! Ei ole todellakaan harvinaista törmätä pesukarhuun, maaoravaan ja ihan tavallisetkin oravat ovat erittäin tuttavallisia, vaikka näyttävätkin ehkä aluksi hieman kummallisilta mustan värinsä vuoksi. Allekirjoittaneen parvekkeella vierailee useita kertoja päivässä tietty perää rakentava orava, jonka olen jo oppinut tunnistamaan, ja joka ei enää pahemmin uteliasta suomalaista ihmettele. Citykaneja Torontossa en ole nähnyt kertaakaan, mutta kai niitäkin jossain on.

Kalet ovat onnekkaita päästessään tutkimaan Torontoa juuri kesällä, sillä täällä on käytännössa koko ajan juhlia ja festareita, aina Mac & Cheese –festivaaleista ja Toronton kansainvälisistä elokuvajuhlista aina mahtaviin North by North East (NXNE) – festareihin. En voi kuitenkaan kieltää, ettemmekö aina kutsun kavereiden mökille saatuamme pakkaisi heti laukkujamme ja juoksisimme Michaelin (Alumnimme ja ystävämme) ja Andrew’n (Michaelin veli) autoille etupenkkipaikkaa huutamalla varaten. Tuukanhan tätä ei tarvitse tehdä, koska saa pituutensa vuoksi yleensä automaattisesti paikan. Tämä ei persjalkaista takapenkkiläistä harmita onneksi ollenkaan… No, pääasia on, että jos Suomessa osataan mökkeillä, niin kyllä sitä osataan Kanadassakin! Siitä ehkä kuitenkin erillinen postaus jossakin tulevaisuudessa,  sillä huomenna nimittäin pakataan taas laukut ja suunnataan jonnekin Coldwaterin lähettyville Miken ja Andrew’n vanhempien mökille, jee! 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *