Kesätyöt Kanadassa: rakentamassa Torontoa

Työpaikkablogausten sarja jatkuu Tuukan työesittelyllä!

Teollisen muotoilijan työmaa tänä kesänä.

Toukokuussa Suomessa lentokoneeseen astuessa ei ollut vielä mitään tietoa tulevasta työpaikasta. Työviisumikin oli myönnetty lopulta vasta viikkoa aiemmin. Lennot ja kämppä oli kuitenkin jo hoidossa, joten mitäpä sitä murehtimaan!

Islannin reissun jälkeen pääsimme lopulta Torontoon, jossa sainkin kuulla laskeuduttuamme, että mulla on työhaastattelu kahden tunnin päästä! Yksi hauskimpia työhaastatteluja missä olen ollut, koska mulla ei ollut etukäteen juuri mitään tietoa työtehtävistäni tai edes työnantajayrityksestäni.

Erinäisten vaiheiden jälkeen, road tripin jälkeen ja neljä päivää ennen töiden aloitusta, kyseinen lupaava työpaikkamahdollisuus kuitenkin kariutui. Tuli pieni hoppu etsiä muita töitä, sillä kalekesään kuuluu lähtökohtaisestikin vain 10 viikkoa töitä. Kanadalaisten verkostojen kautta löytyi onneksi lopulta muutama lupaava mahdollisuus, ja pääsin aloittamaan työt vain viikko muiden jälkeen.

Työpaikkani ensimmäisten kuukausien ajan.

Työnantajani on tämän kesän ollut Granit Rose Construction Ltd, pieni remontointi- ja rakennusfirma Torontossa. Mulla ei ollut etukäteen oikein minkäänlaisia ennakko-oletuksia tulevasta työpaikasta, mutta en silti olisi osannut arvata päätyväni rakentamaan tulevaisuuden Torontoa! Onneksi kädentaitoja löytyy ja työkalut pysyvät valmiiksi hyvin kädessä.

Vanhat ikkunakarmit vaativat usein paljon työstöä.

Olen päässyt työskentelemään muutamalla eri työmaalla vaihtelevissa tehtävissä. Pääosa kesästä on kulunut vuokravarastorakennukseksi muutetussa vanhassa tehtaassa, jossa tehtävänämme oli irrottaa vanhat huonolaatuiset ja ohuet ikkunalasit, puhdistaa ja maalata karmit uudestaan ja asentaa uudet eristetyt ikkunalasit. Koska kyseessä on vanha iso tehdas, hommaa riitti! Rakennus on myös suojeltu, joten alkuperäiset karmit ja rakenteet pitää säilyttää. Siksi yhden ison ikkunayksikön sijaan täytyy yleensä vaihtaa 20-30 pientä ikkunaruutua kerralla. Isoimmissa huoneissa taisi olla noin 700 ikkunaruutua…

Uudet eristetyt ikkunalasit tiivistetään silikonilla.
Torontossa on huikea ravintolatarjonta, mutta valitettavasti ei työpaikkamme lähellä luoteessa. Onneksi luottoportugalilainen lounaspaikka ei petä!

Tällä viikolla saimme kuitenkin työt valmiiksi (siihen asti kunnes tehtaalta saapuu lisää ikkunaruutuja). Siirryin siis isolle kerrostalotyömaalle toiselle puolelle keskustaa. (Suomen mittakaavassa sanottaisiin vähintään ”toiselle puolelle kaupunkia”, mutta täällä tuo 12km ei tunnu vaikuttavan juuri ollenkaan kaupunki-/keskustamaisuuteen.) Seuraavat viikot asennamme liukuovia ja muita kiinteitä huonekaluja tuleviin asuntoihin noin 20-kerroksisessa asuintalossa. Talosta tullee hulppea ja on kiinnostavaa päästä näkemään saman rakennuksen eri tyyppisiä asuntoja eri rakennusvaiheissa. Pohjaratkaisut tuntuvat välillä kummallisilta, mutta isot parveketerassit ja koko seinän kattavat ikkunat ovat mahtavia.

Liukuovien kiskojen paikat täytyy aina mitata sahausta ja asennusta varten.
Asunnot tulevat olemaan näyttäviä isoine ikkunoineen.

Työ on ollut fyysisesti raskasta ja väsyttävää, mutta omalla tavallaan myös rentoa. Etenkin työporukka on hyvä ja työkavereiden kanssa tulee vietettyä myös vapaa-aikaa. Nautin myös käsillä tekemisestä ja työn konkreettisten tulosten näkemisestä. Aikaiset aamut ovat tällaiselle iltavirkulle aina haaste, mutta vastaavasti on mukavaa saada iltapäiviin lisää vapaa-aikaa.

Länteen päin olevissa asunnoissa on melko maittavat näkymät!

Vielä muutama viikko ja sitten kohti uusia seikkailuja!

Kenties kesän viimeiset ikkuna-asennukset Planet Storagessa.

-Tuukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *