Kaledonistit töissä, osa Marianne: Untuvikkona lakifirmassa

Päiviä päiviä!

Tällä kertaa mun vuoro esitellä kesätyöpaikkani täällä Torontossa. Oon töissä lakifirmassa nimeltä Baker & McKenzie, joka on aika megasuuri maailmalla, 77 toimistoa 47:ssä eri maassa työllistäen yli 11 000 työntekijää. Oma tietämys lakimaailmasta oli peräisin Matlockista ja muusta viihdemaailmasta (oma tausta nimittäin teknillisestä yliopistosta ja liikuntatieteistä), joten vähän jännitti etukäteen, että millasta on työskennellä lakifirmassa!

Sijainti financial districtillä
Baker & McKenzie oikean puoleisemmassa tornissa kerroksissa 20-21. Mulla ei oo ikkunallista toimistoa (vielä). Käytävän poikki ja neukkareista voi ihastella näkymiä!
Sisäänkäynti kahden tornin väliseen käytävään, josta pääsee sisälle meidän torniin. Välikäytävästä pääsee myös suoraan metroon. Halutessaan ei tarvi pakokaasuja kaduilla haistella, vaan voi kävellä maan alla yhteensä 27km!
Meidän kerroksiin pääsee perimmäisestä hissikujasta.

Ennakkoluulot: Jäykkä meininki, pukupakko, herrojen ja rouvien teitittelyä, superpitkiä päiviä.

No ei onneks! Vaikka keväällä sainkin mailia Kanadan aikaan kahdelta yöllä. Rupes jo pelottamaan… Porukka on tosi ystävällistä ja kyselee paljon kuulumisia. Hi how are you on vakiotervehdys melkein mihin aikaan päivästä tahansa, vaikka näkis toisen jo monennetta kertaa päivän aikana. Jos mä oon toimistolla vähääkään viiden jälkeen, niin mua ollaan jo patistelemassa kotiin (ei tarkota sitä, etteikö jotku tosiaan tee välillä ihan ylipitkiä päiviä, viikonloppusinkin). Vaikee erottaa, että ketkä on lakimiehiä ja ketkä clerkkejä (clerk), eli lakitoimistossa työskenteleviä ei-lakimiehiä. Pukukoodi on asiallinen, pukuja näkee kyllä ja mäkin ostin jakun ja suorat housut työvaatteiks. Mut esim. meidän ryhmän pomo pitää puvunhousujen kanssa mustia tennareita, että ei oo ihan niin tarkkaa. Perjantaisin on casual Friday, eli farkut ja lenkkarit jalkaan ou jea! Olo tuntuu kyllä aika jäykältä jakun kanssa, joten perjantait on kyllä ihania…

Ja lakimaailmasta vielä sen verran, että en kyllä tienny lakimaailmasta mitään! Oikeudenkäynnit yms. on näkyny mulle suurimpana osana lakimaailmaa, mutta on hyvin pieni osa yritysmaailman lakiasioista. Yritysten lakiasiat on mielenkiintosempaa ku luulin, mutta ei todellakaan olis mun ala 😀

Mulla. Hame. Ja. Jakku. Töissä! Transformers ?!

Työtehtävistä

Oon tiimissä nimeltä International Commerce ja sen sisällä vielä tarkemmin tiimissä Information Governance. Lakimiehet käsittelee tässä tiimissä informaation hallintaa: mitä tietoa yritysten tulee lain mukaan säilyttää, missä muodossa pitää säilyttää, kuinka pitkään, saako tietoa jakaa maiden rajojen yli yms. Tätä tietoa pitää myös jakaa talon sisällä ja asiakkaille, ja tässä vaiheessa mä tuun mukaan kuvioon. Autan teknisellä puolella paria muuta tyyppiä esim. Microsoftin tuotteiden kanssa, oon arvioinu ja antanu palautetta rakennettujen sivujen käytettävyydestä ja auttanu kännykkäapin päivityksen vaatimusten määrittelyssä. Oon saanu ihan vähän koodatakin (!), mikä oli erittäin hauskaa ja turhauttavaa ja muistutti taas siitä miks musta ei tullu koodaria koulun ohjelmoinnin peruskurssin jälkeen. Vois kyllä jatkaa omaks huvikseen, ehkä…!

Mutta siis, hyvin omaa koulutusta vastaavaa työtä. Kävi kyllä hyvä tuuri! Sain työpaikan nimittäin vaihto-ohjelman alumnin, Lisan, kautta, joka on lakimies tässä samassa tiimissä ja ollu Suomessa samaisessa ohjelmassa 1989. Lisa näki mun CV:n kun meille suomalaisille etsittiin töitä keväällä ja huomas mun huikean potentiaalin ja poikkeukselliset kyvyt ja järjesti mulle kesäksi töitä. Kiitos!

Random autonäyttely tornien aulassa. Kohdeyleisö selvästi minä, McLaren 240,000e + verot. Why not?

 

Lounas

Koska lounas on mun lempihetkiä aamupalan, päivällisen ja iltapalan lisäksi, niin pyhitän sille oman kappaleen. Täällä on aika lailla tapana natustaa jotain lounasta omalla työpisteellä koneen ääressä. Tai keittiössä, jossa voi seurata samalla TV-visoja kollegojen kanssa. Lounaaks syödään joko jotain kotona kokattua, muovipurkeissa tuotua (aika perus) tai käydään alakerran metrotunnelista hakemassa take out. Vaihtoehtoja riittää kreikkalaisesta thaihin ja perus subiin, johon välillä budjettisyistä turvaudun mäkin. Lounasta saa n. 7 eurolla. Mun lemppari on yks thaipaikka, jonka annos on niin iso, että siitä riittää kahdeks päiväks. Pihi-Marianne kiittää! Toistaseks en oo jaksanu kertaakaan kokata ittelleni mukaan lounasta. Pari kertaa oon syöny lounasta työpisteellä, pitihän sitäki kokeilla, mut siinähän vaan sotkee näppiksen ja kaiken! Jos on hyvä sää, niin meen yleensä ulos syömään johonki puiston kulmaan. Työpaikan lähellä on pari hyvää aurinkoista paikkaa, niin saa päivän D-vitamiinitki imettyä siinä samalla 🙂

Välillä päästään lokkeilemaan lakimiesten ja partnerien lounaiden rippeitä, pienet kun ei jaksa aina syödä kaikkea. Kerran viikossa yleensä ilmainen lounas!

 

Lounasmaisemia
Hennin kanssa lounastreffeillä! Ollaan työnaapureita, yks kortteli suihkulähteineen vaan välissä.

Tuli nyt pitkä sepustus, mutta toivottavasti jaksoit lukea! Mielenkiintosta kokea erilaista työkulttuuria ja huomata, että suomalaisella työmoraalilla pärjää myös maailmalla. Aika menee kyllä nopeesti, viis viikkoa töitä jo takana ja viis viikkoa enää jäljellä.

Luvassa vielä työkertomukset Philipiltä, Venlalta, Tuukalta ja toisten työpaikkojen esittely Tuomakselta ja Riikalta (ehtiviä ihmisiä kun ovat). Ja tietysti kattavia päivityksiä Toronton menosta noin yleisesti!

Kuulumisiin, Marianne

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *