No niin! Kesä on melkein lopuillaan, ja nyt onkin hyvä hetki listata asioita jotka ovat tulleet allekirjoittaneelle täytenä yllätyksenä, tai jotka ovat olleet ns. tuttuja telkkarista, sekalaisessa järjestyksessä!
1) Ystävällisyys. Ihmiset on oikeesti ystavällisiä, vaikka Toronto ei edes ole Kanadan mittapuulla mitenkään erityisen ystavällinen kaupunki, joku pitää aina ovea auki perässätulijalle, sanoo huomenta, toivottaa hyvää päivää\viikonloppua\kesää jne. Yhtään liioittelematta, joka päivä joku sanoo jotain kivaa esimerkiksi kehuu paitaa\kynsiä\tukkaa\kenkiä\hattua tms. Oon yrittänyt alkaa opetella tekemään samaa, koska huomaan että se saa ihmiset (itseni mukaan lukien) hyvälle tuulelle. Jatkuva ”how are you?”-ralli voi tietenkin uuvuttaa, ja vaikka se onkin melko teennäistä, se saa ihmiset hymyilemään ja juttelemaan toisilleen, mikä ehkä kutenkin on aika kiva juttu. Ystävällisyys yltää sanoista myös tekoihin, oman kokemuksen mukaan, jos satut olemaan myöhässä ratikasta, muut matkustajat pitää sulle ovea auki kunnes ehdit sisään. Kulmakahvilassa myyjät kyselee mitä meinaat tehdä viikonloppuna ja ne tietää missä oot töissä ja mitä tykkäät juoda – “the usual?’ on täällä ihan yleinen kysymys.
2) Jääpussit. Ihmisten pakastimet on oikeesti täynnä jääsäkkejä. Kourallinen jäitä heitetään yleensä stereotyyppisen, punaisen muovikupin pohjalle ennen juoman lisäämistä. Jääkaapissa taas on maitoa joka ostetaan pusseissa, ei tölkeissä.

3) Aikataulut. Suhteellisempia kuin Suomessa, tää tuotti alkuun suhteellisen pedanteille suomalaisille vaikeuksia, mutta nyt oon itse kyllä ihan joka paikasta myöhässä.

4) Liikennemerkit. En osaa sanoa holhotaanko täällä enemmän vai pidetäänkö ihmisiä lähtökohtaisesti vähän yksinkertaisina tai huonomuistisina. Säännöt on ehkä löyhemmät ja maalaisjärkeä käytetään enemmän (asiat ei oo niin byrokraattisia), mutta sitten taas esimerkiksi liikemerkkien yhteydessä on monesti vielä erikseen merkki jossa muistutetaan ihmisiä noudattamaan liikennesääntöjä. Niinku se ois jotenki vapaaehtoista tai se saattais unohtua.

5) Etaäsyyksiä ei mitata kilometreissa tai maileissa vaan yleensä kävely- tai ajomatkan kestossa.

6) Alkoholin juomiseen julkisella paikalla puututaan heti, pilven polttoon ei.  Ihmiset juo suhteellisen usein, esim töiden jälkeen käydään after workeilla, mutta alkoholia näytettäis nautittavan kohtuudella eikä niinkään humalahakuisesti. Känniääliöitä ei vielä ole tullut vastaan.

7) Treffikulttuuri: ihmiset lähestyy täällä toisiaan jotenkin ”helpommin”. Perus “pick you up at 7?” on yks niistä asioista joita kuulee leffoissa ja niin myös täällä.  Klassisen kaavan mukaan deitti tulee hakemaan sut autolla kotoa, ja sit käydään leffassa/syömässä/katsomassa peliä tms ja tuo takaisin kotiin.

8 ) Ovet on kaikki ihan hassuja ja ovenkahvoja ei oo olemassa. Ja ne aukeaa yleensä sisäänpäin. Mulla meni 3 viikkoa etta opin lukitsemaan ja aukaisemaan huoneeni oven ilman etta se meni jumiin joka toinen kerta. Aikaa meni myös siihen että ainoastaan kauhuleffoista tutut ovennupit ei enää aiheuta kylmiä väreitä ja painajaisia.

9) Ikkunat. Ne aukeaa ylöspäin.

10) Kurpitsat. Niitä on joka paikassa ja etenkin syksyisin kaikki on maustettu kurpitsamausteella.
11) Veitsenteroitusautot. Mikä on vihree, ovet auki ohi rullaava, ja soittaa kelloa? Veitsenteroitusauto!
12) Mainonta. Se on täällä a) aggressiivista ja b) hauskaa. Täällä on ihan ok sanoa kuluttajalle miltä se vaikka saa näyttää tai mikä ei oo seksikästä. Toisaalta, täällä on myös ok kirjoittaa lihamyymälän pakun kylkeen Hambulance. Ravintoloiden ja kahviloiden edessä on mitä hassumpia kylttejä!
13) Ostoskeskukset. Mä en ees.
14) Joukkuehenki. Koko Toronto kannattaa joukkeitaan lajista riippumatta. Kesällä (pesiskausi) joka toisella vastaantulijalla on sininen Blue Jays -lippis, ikään, sukupuoleen tai ammattiin katsomatta.
15) Pizza. Ostetaan siivuittain, ei kokonaisina (ellei tilaa kotiin tai syö hienommin jossain ravintolassa). Maksaa yleensä pari euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *