Taistelu taiteesta

 

Torontossa tulee vähän väliä vastaan tällasta katutaidetta. Upeita graffiteja on erityisesti meijän kulmien lähistöllä Chinatownissa ja Kensington Marketilla sekä vähän kauempana Queen Westillä.

Tuore Toronton pormestari on kuiteski julistanu sodan graffiteja vastaan ja jopa lipsauttanu, et jos näkee jonkun maalaamassa graffitia, pitäis soittaa hätänumeroon 911! Ihan kun hätäkeskukset ei muutenkin ois tukossa.

Kaupungin suunnitelmas sanotaan, et taiteelliset seinämaalaukset on ihan eri asia ku graffiti-vandalismi, ja pari viikkoa sitten kaupunginvaltuusto hyväksykin päätöksen, jonka mukaan kehitetään kasaan erillinen paneeli määrittelemään, mikä on vandalismia ja mikä ”taiteellinen seinämaalaus”. Se lienee lähes mahoton tehtävä, sil ei taida vielä olla missään päin maailmaa täyttä yhteisymmärrystä siitä, miten ”taide” määritellään.

Ongelmana on erityisesti se, et laittomien graffitien putsauksesta on vastuussa rakennusten omistajat – ei kaupunki. Ja jos omistajat ei poista graffitia 72 tunnin kuluessa, kaupunki tekee sen ite ja lähettää laskun perään. Eikä oo aivan kuulumatonta, et graffiti on käyty ”putsaamassa”, minkä jälkeen omistajalta on tullu vihanen soitto, koska kyseessä ei ollukaan laiton graffiti vaan tilattu seinämaalaus. Jotku rakennusten omistajat on joutunu myös oikeuteen puolustelemaan rajanvetoa.

Luulis, et kaupungissa tarvittais paukkuja isompiinkin ongelmiin, joihin vaaditaan hiukan vakavampii toimenpiteitä. Tosin rikostentorjuntayhdistyksen edustaja yritti kaupunginvaltuuston tapaamisessa syyllistää graffiteja melko tehokkaasti: ”Graffiti kutsuu luokseen muuta rikollisuutta ja antaa selvän viestin siitä, että tämä olisi turvallinen paikka ammuskella, myydä crackiä tai harrastaa prostituutiota.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *