Mikä ihmeen Hart House?

Yks Hart Housen sisäänkäynneistä.

Ainakin mä sain oikeestaan vasta täällä Torontossa tietää, et meijän vaihdon kanadalaisen osapuolen nimi on Hart House Finnish Exchange/HHFE. Se kuulostaa paljon päheemmältä kun kryptinen Kaledonistit, josta tulee lähinnä mieleen joko joku puritaaninen uskonlahko tai huumehörhöklubi.

Bongaa kuvasta kaks HHFE 2009 -ryhmän jäsentä.

Mut vielä kryptisempää oli se, et mikä ihme tää nimessä oleva Hart House on. Vieläkään sitä ei suomalaiselle voi selittää ihan tyhjentävästi, koska vastaavaa ei meillä kerta kaikkiaan ole. Kyse on sellasesta U of T:n ylioppilastalon/yliopistoliikunnan/opiskelijajärjestöjen/harrastusklubien/kaikenmahollisenkivanjasivistävän yhdistelmästä. Talossa on muun muassa taidegalleria, teatteri, musiikkihuoneita, kuntosali, uimahalli, baari-ravintola, radioasema, kokoushuoneita ja hengailutiloja.

Ihan mukiinmenevä punttiksen sisäänkäynti.

1919 valmistunut talo on nimetty sellasen maatalouskoneilla rikastuneen gubben mukaan ku Hart Massey, jonka vaikutusvaltanen lapsenlapsi Vincent halus sivistää opiskelijoita luentojen ulkopuolella ja rakennutti uusgoottilaisen talon sitä varten. Sama tyyppi halus kuiteski, et talossa hengais vaan miehet. Ekat Hart Housen piirissä olleet naiset oliki – rumpujen päristystä – neljä kaledonistia, jotka valittiin vaihtoon vuonna 1967 Suomessa. Ei mikään ihan turha juttu, sillä viiden vuoden päästä talo avattiin lopullisesti myös naisille.

Me ollaan tähän mennessä nautittu Hart Housen palveluista erityisesti alakerran kuntosalilla ja uimahallissa, raflan terassilla ja vaihdon juhlallisuuksissa, kuten lauantain 60-vuotisjuhlaillallisella (josta lisää pian).

Hart House

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *